2013. augusztus 28., szerda

8/28/2013 10:49:00 du.
1

Quentin Tarantino ismét egy fantasztikus filmet alkotott ami egy kegyetlen és véres korszak ugyancsak kegyetlenül jó reprezentációja. Ez a film nem más mint a Django elszabadul ( Django Unchained ) című 2012-es film.

Már a kezdés egy régi westernfilmre emlékeztet. A film kezdetén szemünk elé tárul a gyönyörű vadnyugat és a vasra vert Django. Ekkor megérkezik a német fogász-fejvadász Dr. King Schultz, aki kiszabadítja Djangot. Ettől fogva a két szereplő útját követhetjük nyomon. Végül eljutnak Candylandbe, ahol egy kis csetepaté után meghal a német fejvadász és Django pedig kiszabadítja Brunhildát.

A film kivitelezése valami fantasztikus. A film hangulata az elképesztően el lett találva, a korszakról alkotott kép jól kidolgozott, sőt nem csak a korszak ismertető jegyeivel és beszédmódjával mozgósít a nézőben egyféle előzetes tudást, hanem még hozzá is tesz ehhez a tudáshoz. A western filmekre jellemző kameraállásokat használnak, a vágások pedig kiválóak. A film cselekménye lineárisan halad előre, a középpontban a film címszereplőével Django Freeman-nal.
A szereplők jól konturáltak.
Django személye az út alatt folyamatosan fejlődik, azt ki is használja, a film végére igazi "Free-man" lesz.
Dr. King Schultz pedig az elvek embere, Django tanítója, aki mindig tudja mit kell mondani. Nem tudja elviselni azt, ha ártatlanokkal igazságtalanságokat követnek el, ugyanakkor őt az érzelmei vezérelik. A halála is ehhez kapcsolódik. Mikor Beethoven játszanak Candy házában nem tuja eliselni hogy egy önkényesen gyilkoló házában az emberi testvériség mellett kiálló Beethovent játszanak és leállítja a hárfázó nőt. A bili azonban akkor borul ki igazán, mikor kezet kellene fogjon Candy-vel (azaz Candy bizalmi kapcsolatot akar kikényszeríteni), nem tudja türtőztetni magát lelövi Candyt. Bár tudta, hogy ezzel az ő élete is véget ér, mégsem adta fel az elveit (mert német) és meghal.
A film egészére jellemző a groteszk jelleg. Például az alábbi videó groteszkségét a jelenet borzalmassága és nevetségessége adja.

Összegezve, ez a film első osztályú, ahol egyszerre van jelen a humor és a dráma, a romantika és a vad erőszak. Remélem mindenki kedvet kapott arra, hogy megnézze. Boruljunk le Quentin Tarantino zsenialitása előtt és gyönyörködjünk a film minden egyes másodpercében...

1 megjegyzés:

  1. A film nagyon jó, én inkább eredeti hanggal ajánlom...

    Amúgy látom megint kitettél magadért, bár ha lehet a betűket próbáld nem megenni :D

    u.i: Várom a következőt...

    VálaszTörlés