2013. augusztus 11., vasárnap

8/11/2013 11:41:00 de.
3

A bosszú a filmtörténelem egyik leggyakoribb filmtémája, mivel mindig újabb és újabb lehetőségeket kínál a rendezőknek, hogy lenyűgözzék közönségüket.
De, vajon miért?
Szerintem azért, mert a bosszúvágy az egyik alapérzelmünk. Mint valami belső kényszer nyilvánul meg bennünk, valamilyen sérelem hatására. Legtöbbször együtt jár a haraggal, gyűlölettel. Így a bosszú az ilyesfajta érzelmek hatására elkövetett megtorlása az ellenünk elkövetett vagy csak elképzelt bűn(ök)ért.
Ezt mindenki megtapasztalja és ezért bele tudja képzelni magát az adott helyzetbe, részben a szereplőkkel is azonosúl és így magában dönteni tud arról, hogy az adott szituációban mit cselekedne.

Idevág Niels Arden Oplev-nek, A tetovált lány rendezőjének, 2013-as filmje a Bosszútól fűtve ( Dead Man Down ).
A film alapjául szolgáló történetet röviden össze lehet foglalni: Victor családjával Amerikába költözik, mikor a maffia el akarja őket üldözni lakásukból, ellenállnak. Pár riasztólövés leadása után egy kósza golyó eltalálja Victor leányát és meghal, miután pedig törvényhez fordulnak a maffiafőnök ( Alphonse ) parancsot ad arra, hogy likvidálják őket. De a megbízottak nem elég körültekintőek és Victor megússza. Ekkor bosszút fogad és éppen ezért beépül Alphonse maffiabandájába és vár a megfelelő alkalomra, hogy elégtételt vegyen rajta.
Tervébe azonban bekavar a szemben lakó szomszéd lány, aki látta mikor Victor megölt valakit, ezért azt kéri tőle hogy ölje meg azt a személyt aki elgázolta és ezzel tönkretette az életét. Hogy a lány ne jelentse és ne adja a közhatalom kezére beleegyezik. A közös munka közel hozza őket egymáshoz, kölcsönösen segítik ki egymást a bajból, és így egy olyan szerelmi történet bontakozik ki ami alárendelődik a bosszúnak. A lány már teljesen lemond bosszútervéről, csak Victorral lehessen, Victor kötelességének ismeri az ügyet ezért elüldözi a lányt, akkor a lány az ellenség kezére kerül, nagy csihi-puhi, a két főhős és a pozitív szereplők vígan mennek a naplementében és VÉGE.

Fantasztikusan egyszerű... Érdekessé az izgalmas akciójelenetek, a várt és váratlan fordulatok (amik elég gyengék, mivel nem járnak a szereplőfejlődéssel vagy a szereplők jellemének megváltozásával ), hogy a fontos információk csak lassan bontakoznak ki, így folyamatosan fenntartják a néző az érdeklődését, továbbá  szereplői megnyilvánulások. A két szereplő - Victor ( Colin Farrell ) és Beatrice ( Noomi Rapace ) - különböző jellem más-más a társadalomban elfoglalt pozíciójuk, más-más értékrendszert képviselnek, így a nézőnek is könnyebb kiválasztani azt, akivel inkább tud azonosulni. Mindkét szereplőt a bosszú hajtja de azt is más-más módon élik meg.

Összegezve igazán jól összerakott film és én egyetlen másodperces se sajnáltam az időmből a film nézése közben. De vajon a film előzetese nem mondott el mindent a filmről? Vagy még adott hozzá valamit? (Trailer lennt*)

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. A kritika elég jó lett, csak így tovább! Tudom, hogy ez a te véleményed is, de (igen sajnos van egy DE) -kisebb- hibákat véltem felfedezni benne. Például:
    - a bosszú egy erős érzelmi kivetülése valaminek, de nem alapérzelem;
    - igen mindkét szereplőt a bosszú hajtja, viszont azt részben ugyanúgy élik meg (ez kialakít közöttük egyfajta empátiát is ami jó a film szempontjából)
    - az utolsó bekezdésben NEM " én egyetlen másodperces se sajnáltam " , hanem "én egyetlen másodpercet se sajnáltam"

    U.i: tudom hogy a kész pityókástokányban könnyebb hibát kapni, mint megfőzni, de ettől függetlenül írtam egy ilyent (és ne feledd sértődésnek helye nincs)

    További szép napot... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kössz, hogy kijavítottál viszont:
      - Én a bosszúvágyat tartom alapérzelemnek nem a bosszú fogalmát, másképp igazad van a bosszú nem érzelem.
      - Abban viszont nem értek egyet, hogy ugyanúgy élik meg, mert az egyiknek az arca torzult el, de a másiknak lemészárolták a családját; az egyik bűntudatot érzett, mikor azt hiszi meghalt az a személy aki elgázolta, míg a másik képes éheztetni és egy raktárban tartani ellensége emberét. Empátiát én nem igazán érzékeltem a két szereplő közöt, bár ha nagyon ráeröltetjük lehet...
      - És kössz, a helyesírási hiba fölött elsiklottam. (o)

      Köszönöm, hogy leírtad a véleményedet!

      Törlés